Sakarya Maxident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği: İmplant Tedavisi
- 14 Ocak 2025 12:37
Diş implantlarının çeşitlerini hep birlikte tanıyalım ve inceleyelim. Günümüzde en çok kullanılan implant çeşidi, ‘vida’ şekilli olan implantlardır. Diş implantlarının çeşitleri yerleştirildikleri alan ve destek dokularına göre belirlenir.
Çeşitleri ise:
Subperiostal implantlar
İntramukozal insertler
Endosseöz (endostal) implantlar
Endodontik stabilizatörler.
Transosseöz (Transmandibular) implantlar
Subperiostal İmplantlar
Subperiostal implantlarda, cerrahi oprasyon ile kemik açığa çıkartılır. Açığa çıkartılan kemik üzerinden ölçü alınır ve bu şekilde hazır duruma getirilir. Subperiostal İmplantlar ince metal alaşımlarından üretilir. Kafes biçimindedir. Periostun altında doğrudan bir şekilde kemik üzerine yapılırlar. Dişetinden ağız içine doğru çıkan postları mevcuttur. Bu implantlar alveoler kemik üzerine yerleştirilirer. Çiğneme gücünü ise bütün kemiğe yayarlar. Kemik üzerine yerleştirildikleri taktirde çevresi, bağ dokusu ile kapsüle olarak işlev görürler.
Bu implant farklı çok fazla rezorbe kretlerde, kretin vertikal yüksekliğinin endostal implantı yerleştirmeye uygun olmadığı hastalarda başvurulan bir implant çeşitidir.
Endosseöz Implantlar
Bu implantlar ise kemiğin içine yerleştirilirler. Bu sayede kemikle yapı olarak da işlev olarak da beraber görev görürler. Endosseöz implantlar vida ya da silindir şeklinde üretilir.
Vida implant
Silindirik implant
Blade implant olarak adlandırılmaktadırlar.
Transmanibular implantlar
Bu implant çeşidi alt çeneye uygulanır. Kemik boyunun yetersiz olduğu durumlarda desteği artırmak için kullanılmaktadır. Başarı oranı düşüktür. Yalnızca bir bölgeye uygulanmasından dolayı fazla tercih edilmez.
İntramukozal implantlar
Titanyum yapılardır. Protezlerin retansiyonunu artırmak amacıyla kullanılan implant çeşididir.
Endodontik implantlar
Zayıf yapılı dişlerin sabitleştirilmesinde kullanılmaktadır.