#

Diş Apsesi Nedir?

06 Ocak 2022 15:30

Diş apsesi, dişin çürümesi ile diş köklerinde enfeksiyon oluşmasıdır. Diş apsesi, genelde zonklama, yemek yerken ya da soğuk/sıcak bir şey tüketirken ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ağrı kesici kullanımı ya da ılık tuzlu suyla ağzı çalkalama ağrıyı yalnızca yatıştıracaktır. Bu nedenle diş apsesi tedavisi için diş hekiminize başvurmanız gerekir. 

Diş apsesi nedir?

Pek çok kişi diş apsesi sorununu, yarattığı ağrıyı yaşamıştır. Peki diş apsesi neden olur? İlk elden belirtmek gerekir ki bunun nedeni dişin çürümesidir. Diş çürümesi ilk oluşmaya başladığı sırada gündelik fonksiyonlara  henüz  doğrudan bir etkisi olmadığı için farkında olunsa dahi önemsenmez. Bu ilk anda diş hekimine gidilmemesi, müdahale edilmemesi ve önlem alınmaması çürümenin sürmesine neden olacaktır. Diş çürümesinin devamı durumunda diş özü enfekte olacak, enfeksiyon diş köküne ve söz konusu dişin çevresinde bulunan kemiğe yayılacaktır. Eğer enfeksiyon kemiğe ulaşacak olursa diş kaybedilir.  Diş apsesi ağrıya, şişkinliğe, söz konusu bölgede kızarıklığa neden olabilir. Başta ağrı kesiciler, söz konusu ağrıyı giderse bile olabilecek en erken şekilde dişhekimine görünmek gerekir. Çünkü diş apsesi yalnızca dişin kaybedilmesi ile değil, enfeksiyonun başka bölgelere yayılması ile yakınındaki dişlerin de kaybedilmesine ve bir dizi başka sağlık sorununa da neden olabilmektedir.  Şunun da altını çizmek gerekir: Diş apsesi yaşayan kişinin yaşadığı ağrı bir süre sonra ortadan kalkabilir. Diş apsesinin yarattığı ağrının ortadan kalkması nedeniyle tedaviye gerek olmadığı düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Ağrının geçme nedeni diş kökünün ölmesidir. Bu noktadan sonrasında enfeksiyon, diş kökü ölmüş dişin çevresindeki dişlere doğru yayılır. Yani ağrının geçmesi dişhekiminize yapacağınız ziyarete gerek olmadığını değil, tam aksine bir an önce diş hekiminize başvurmanız gerektiğinin bir işaretidir de. 

Diş apsesinin belirtileri nelerdir? 

Dişlerini düzenli fırçalamak ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmenizin yanı sıra diş apsesine karşı alınabilecek önlemler bir tanesi de diş apsesinin belirtilerini bilmektir. Dişinizde sürekli ve zonklamaya benzer bir ağrı varsa, çiğnerken ya da soğuk/sıcak bir şeyler tutarken ağrı yaşıyorsanız bu diş apseniz olabileceğini göstermektedir. Diğer yandan diş apsesi kendisini boyunda şişmiş kenf düğümleri, ateş ve genel kırıklık hissiyle de göstermektedir.  Diş apsesi, ağrıyan dişin yakınında bir şişme ve kızarıklıkla da kendisini gösterir. Bu şişkinlik belli bir süreden sonra patlayabilir ve ağzınızda kötü bir tat ve koku bırakan sıvı çıkabilir. Bu durumda ağrınız büyük ölçüde geçecektir. Fakat eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız dişhekiminize görünmeniz faydalı olacaktır. 

Diş Apsesi Nasıl Geçer? 

Diş apsesi tedavisi için ilk bakılması gereken şeylerden bir tanesi apsenin çeşididir.  Diş apsesinin tedavisi için diş hekimine gitmeniz bir zorunluluktur, bunun haricinde diş hekiminize danışmadan alacağınız ağrı kesiciler ya da antibiyotikler ilerleyen aşamalarda diş apsesiyle ilgili daha büyük sorunlar oluşmasına da neden olabilir.  Peki diş apsesi nasıl tedavi edilir? Diş hekiminiz belirli koşullarda diş çekimini uygun görebilir. Fakat diş apselerinin tedavi edilebilir olduğunu ve dişhekiminizin de önceliğinin dişi kurtarmak olduğundan emin olabilirsiniz.  Diş hekminizin diş apsesini tespit edebilmek ve apseli dişi tedavi edebilmek için öncelikle röntgenle apsenin olduğu yeri ve ne aşamada olduğuna bakacaktır. Diş apsesi tedavisinde diş hekiminiz büyük bir olasılıkla enfeksiyonu gidermek için bir antibiyotik tedavisi uygulayacak, böylece enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasını engelleyecektir. Antiyobitiği düzenli kullandığınız durumda diş apsesinin yarattığı ağrı da bir miktar hafifleyecektir. Diş hekiminiz ayrıca duruma göre ağrı kesici de yazabilir.  Antibiyotik tedavisinin ardından dişhekiminiz, o bölgeyi uyuşturabilir ve enfeksiyona neden olan dişin diş özüne bir yuva açarak basıncı azaltabilir. Daha sonrasında diş özü yuvası temizlenerek dezenfekte edilir ve hareket etmeyecek bir maddeyle kapatılır. Sonrasında ise tedavisi yapılan dişe geçici dolgu yapılacaktır. Dişhekiminiz sizi bu noktadan sonra birkaç ayın ardından tekrar görmek ve kontrol etmek isteyebilir. Bunun nedeni diş apsesinin bıraktığı boşlukta kemik ve dokunun büyüyüp büyümediğine bakmaktır. Eğer söz konusu boşluk sağlıklı görünüyorsa tedavi biter.  Bu işlemin, yani kanal tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir. Bu iki durumda da tedaviye yanıt alınamıyorsa dişin çekilip implant yapılması gerekebilir.  Diğer yandan diş apsesi diş aralarında da oluşabilir. Bu durumda ise bölge hijyenik bir şekilde temizlenir ve iltihap boşaltılır. Tekrar etmemesi için ise dişin kök yüzeyleri temizlenir. Bu işlem ağrısız bir işlemdir.