#

Ağız Kokusunun Nedenleri ve Diş Taşı Temizliği

26 Ağustos 2021 11:21

Ağıs Kokusu Nedir?

Ağız kokusunun en önemli nedeni; kötü ağız hijyeni, diş eti rahatsızlıkları ve çürüklerdir. Ağızda bulunan bir çürük, plak, diş taşı, kanamalı diş eti, iltihaplı dişeti gibi durumlarda ağızda koku mutlaka olacaktır.

Düzenli fırçalama yapılmadığında ağızda kalan yiyecek artıkları bakteri birikimine neden olacak ve sonrasında çürük, kanamalı diş eti, plak oluşumu gözlenecektir. Sonrasında koku kaçınılmazdır.

Özellikle sabahları hissedilen ağız kokusu, gece boyunca tükürük akışının azalmasına bağlı olarak görülür. Bu durum geçicidir ve kahvaltıdan sonra tükürük salgısının artmasına bağlı olarak düzelir.

Alkol ve sigara ağız kokusu nedenlerindendir. Sigara kullanımı, ayrıca dişeti hastalıklarına da yol açar. Soğan, sarımsak, baharatlı yiyeceklerin alınmasından sonra hissedilen koku ise geçicidir ve yiyeceklerin kullanılmasından bir süre sonra geçer.

Ağızdan kaynaklı olmayan nedenlerin başında ise bademcik iltihapları, burun ve sinüs hastalıkları gelir. Hasta ağız kokusuyla diş hekimine gelir, ağız içi muayeneden sonra bir sorun tespit edilemiyorsa KBB uzmanına danışılması gerekmektedir. Özellikle kronik sinüs hastalıklarına bağlı olarak oluşan geniz akıntısı kokuya neden olmaktadır. Burunla ilgili sorunlara bağlı olarak hasta ağız solunumu yapıyor ise ağız kuruluğu meydana gelecek ve yine koku oluşacaktır.

Ağız Kokusu ve Diş Taşları

Diş taşı diş yüzeyinde biriken artıkların zamanla sertleşmesiyle meydana gelen  oluşumdur. Eğer düzenli fırçalama yapılmazsa biriken bu artıklar daha da büyür ve taş  yüzeyinde yeni plaklar oluşur. Diş taşı pürüzlü bir yapıya sahip olduğundan plak ve bakteri oluşumu için uygun bir ortam yaratır sonuç olarak üzerinde diş taşı olan dişte ve dişi çevreleyen kemik dokusunda hasarlar meydana gelecektir. Kanayan ve kırmızı bir diş eti, diş eti çekilmeleri, dişi çevreleyen kemik dokusunda erimeler diş taşının sebep olduğu durumlardır.

Diş Taşlarını Temizletmek Zararlı mıdır?

Halk arasında genel olarak dişlerin ve diş taşlarının temizletilmesinin daha çok diş taşına neden olduğu söylenir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bulunduğu ortama zarar veren bir etkenin temizlenmesinin yararı vardır, diş taşlarının temizlenmesinin hem diş etinin hemde diş dokularının iyileşmesinde ayrıca yararı vardır.

Hastalar genellikle “Dişlerimi temizlettim, eskisinden daha çok taş oldu” diye şikayetlerini dile getirirler. Diş taşları temizlendikten sonra dişler arasında oluşan boşluklar, gıda ve bakteriler için çok iyi ortam olmuşlardır. Eğer  hastamız seanstan sonra düzenli ve doğru fırçalamayı yapmazsa, bu boşluklarda gıda ve bakteriler birikeceği için daha hızlı taş oluşumu gözlenecektir.

Temizletme işlemi sırasında diş yüzeyinde oluşan minimal zedelenme, kesinlikle dişin tolere  edeceği düzeydedir ve diş dokusuna zarar verecek boyutta değildir. Bu  işlem en az 6 ay arayla tekrar edilebilir.

Dişle ilgili her türlü sorununuzda ,kulaktan dolma bilgilerle davranmayıp en yakın diş hekimine başvurmanız en doğrusudur.